Bildformat

 

Bildformat- blandade foton 570.1

JPEG: är ett format för förstörande komprimering av digitala bilder. Med förstörande komprimering menas att man efter denna åtgärd inte kan återställa bilderna till originalskick. Den data som plockats bort från bilden är borta för gott. Många gånger kan man komprimera ett foto rejält mycket utan att den mister mycket av bildkvaliteten. Dock beror det här mycket av vilken typ av foto man komprimerar. En klar himmel t.ex. som antar flera olika blåtoningar blir dock tyvärr ofta randig vid hård komprimering. Bilderna får filändelsen jpg. JPEG är en förkortning av Joint Photographic Experts Group.


PNG: är ett format för digitala bilder som vanligen används för tecknade bilder och andra icke fotografiska typer. PNG är en slags icke förstörande komprimering. Formatet klarar även bilder med transparenta områden. Detta format ersätter ofta den idag föråldrade GIF-formatet. PNG är en förkortning av Portable Network Graphics.

GIF: är som nämnts ovan, ett äldre format som inte används så ofta nu för tiden. Formatet klarar bara 256 färger. Det är en form av icke förstörande kompromering och används oftast till tecknade bilder o.d. GIF är en förkortning av Graphics Interchange Format.

BMP: är ett format som är utvecklat av Microsoft, och används i Windows Paint. Detta är ett format som inte komprimerar bilderna vilket betyder att de blir rejält stora. BMP är en förkortning av Bitmap.

TIFF: är ett bitmap-format som är lämpligt för grafisk produktion eftersom detta format klarar av många av de funktioner man behöver ha tillgång till. Det är ett oförstörande format med eller utan komprimering. TIFF är en förkortning av Tagged Image File Format. 


 

Hem

Denna sajt använder sig av cookies

Comments are closed.